WZC Betlehem bestaat 30 jaar

IMG_3829-X2

Open-deur
Het Woon- en Zorgcentrum Betlehem bestaat dit jaar 30 jaar. De jaarlijkse open-deur dag was dit keer dus extra feestelijk.
‘Onze verjaardag valt eigenlijk in april, maar we gebruiken deze open-deur om dit feestjaar op gang te trekken’, vertelt Frank Goditiabois (stafmedewerker bewonerszorg).

Het gesticht Bethléem
Het gesticht Bethléem

Ontstaan
In 1897 richtten de Gasthuiszusters Augustinessen van Leuven het klooster Betlehem op. In het begin van de jaren 1900 fungeerde het klooster als preventorium.
Na de tweede wereldoorlog verwierf Betlehem bekendheid als rustoord voor zieken en herstellende bejaarden.

_____________________________________________________________

Kliniek St.Jozef anno 1966
Kliniek St.Jozef anno 1966

St.Jozef
In 1960 werd het huidige hoofdgebouw door de toenmalige Université Catholique de Louvain (UCL) als ziekenhuis opgetrokken. In 1980 werd dit door de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) overgenomen.
In 1984 werd het ziekenhuis St.Jozef omgevormd naar een rust- en verzorgingstehuis met 117 rusthuisbedden en 196 verzorgingsbedden.
______________________________________________________________________________________________

Bouwen aan de toekomstNieuwe vleugel
‘We zijn al heel wat jaren aan het werk om ons centrum up-to-date te houden met de huidige normen’, vertelt Frank verder. ‘Zo is er de voorbije jaren oa een nieuwe keuken, een ruim cafetaria en een nieuw bewonersblok bijgekomen’.
Volgend jaar wordt er begonnen met de bouw van een nieuwe vleugel op de hoek van de Bijlokstraat en de Wilselsesteenweg. ‘Het is de bedoeling dat dat gebouw ons huidig hoofdgebouw gaat vervangen’ zegt Frank. ‘We stappen qua inrichting af van de typische, lange ziekenhuisgangen naar een woonsysteem met allemaal kleinere en gezelligere kernen’. Wat er nadien met het huidige hoofdgebouw gaat gebeuren, is momenteel nog niet 100% duidelijk.

DSCF0148Vrijwilligers
Tijdens de open-deur dag konden de bezoekers kennismaken met de verschillende afdelingen en activiteiten van het WZC Betlehem. Naast het vaste personeel, waren er ook heel wat vrijwilligers aan het werk.

‘Er zijn ruim 100 vrijwilligers aan ons centrum verbonden’, vertelt Frank verder. ‘Ze helpen onder meer bij de maaltijden, de animatie, in de pastorale dienst, de cafetaria en het interne vervoer van de bewoners’.
Toch zijn er nog regelmatig handen te kort. ‘Mensen die ons van tijd tot tijd willen komen helpen, zijn altijd welkom!’Indien u hiervoor interesse hebt, kunt u contact nemen met Frank Goditiabois (frank.goditiabois@wzcbetlehem.be). Hij zal u met plezier kennis laten maken met de vrijwilligerswerking.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s